|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dorota
Dołączył: 22 Maj 2013
Posty: 95
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Laski k/Warszawy Płeć:
|
Wysłany: Czw 23:02, 28 Maj 2015 Temat postu: ALGI |
|
|
Drodzy moi. Postanowiłam podzielić się z Wami informacjami na temat alg (glonów słodkowodnych). Moja jedyna, ostatnia w hodowli (Nowa Sansara) goldenka, Asia żyje. Żyje, mimo,że 3 lata temu, w wieku 12 lat przeszła aspergilozę zatok (grzybica zatok), ze przeszła niezwykle inwazyjną kurację, po zabiegu wypłukiwaniu grzyba z zatok nosowych,że 6 miesięcy później dr. Irenka stwierdziła u niej nowotwór płuc, że 2 lata temu przeszła zabieg sterylizacji i mastektomii.. Który zniosła śpiewająco!. Dr. Jagielski potwierdził u Asi przerzuty do płuc i powiedział, że można z tym żyć NAWET 1,5 roku.
Asia ma dzisiaj 15 lat. 2,5 roku po diagnozie dr. Jagielskiego...
Od 4 lat przyjmuje codziennie zwykłą dawke alg. Mój wet, który Asie zna od chwili przyjazdu do Polski, czyli od 3 lat, za każdym razem , gdy ją widzi drapie się w głowę i pyta "to ile ona ma teraz lat?" - i nie wierzy. Wg niego goldeny tak długo nie żyją . Przepraszam, to żart. Biorąc jednak pod uwage to, co Asia przeszla i to jak funkcjonuje i jak wygląda, to można mówić o cudzie.
Asia rok temu wzięła udział w Zjeździe i w tym roku przyjedzie ze mną również.
Mimo,że troszkę bolą ją stawy łokciowe - jest w doskonałej formie. Wciąż radosna i chętna do zabawy.
A teraz poczytajcie o algach, bo nie mam żadnych wątpliwości, że to one trzymają ją w takiej kondycji:
Spirulina to suplement diety o bardzo bogatym składzie i wszechstronnym działaniu. Jest najbardziej pełnowartościowym źródłem naturalnych składników leczniczo-żywieniowych jakie możemy znaleźć w przyrodzie. Spirulina jest znana i spożywana na całym świecie przez miliony ludzi dbających o swoje zdrowie i nazywana "superżywnością". W starożytności wysoko ceniona przez Azteków, w ostatnich dekadach została doceniona również przez naukowców. Wiele badań klinicznych wykazało szerokie spektrum działania od obniżania poziomu cholesterolu, cukru, poprzez działanie przeciwnowotworowe do stymulacji systemu immunologicznego, wytwarzania krwinek, ograniczenia toksyczności metali ciężkich i leków, aż do ochrony przed promieniowaniem. W naturalnych warunkach spirulina rośnie tylko w kilku jeziorach na świecie. Większość spiruliny obecnej na rynku jest hodowana w "farmach spiruliny" w różnych krajach świata. Spirulina TIENS nie jest hodowana sztucznie, lecz pochodzi z jeziora Chenghai znajdującego się na wysokości 1 500 m n.p.m. w prowincji Yunnan w Chinach. To teren czysty i wolny od skażeń.
Mikroalga Spirulina platensis (Arthrospira platensis) jest jedną najstarszych form życia na Ziemi - istnieje od prawie 3,5 miliarda lat. Przez wieki alga ta żywiła całe plemiona w Południowej Ameryce, Afryce i Chinach gdzie rośnie w naturalnych warunkach w jeziorach o wysokim zasadowym pH i silnym zasoleniu. Starożytni Aztekowie tak wysoko cenili właściwości odżywcze spiruliny, że posługiwali się nią jako walutą. W latach 60-tych prof. Kreman stwierdził że plemię Ganaimbu żyjące w Zairze zachowuje siłę nawet w czasie długich okresów głodu. Odkryto że plemię to jada pewnego rodzaju ciasteczka ze spiruliny. Dla tego w roku 1967 prof. Kreman zaprezentował światu spirulinę podczas międzynarodowej konferencji, rozpoczynając jej popularność i akceptację przez organizacje międzynarodowe takie jak ONZ, WHO i UNICEF.
Dziś spirulina stała się hitem, jest spożywana przez miliony ludzi na całym świecie. Ostatnio zapotrzebowanie na nią ciągle rośnie. Spirulinę stosują również astronauci podczas długotrwałego pobytu na orbicie, ponieważ zapewnia wszystkie niezbędne dla zdrowia i życia człowieka składniki. Powód jej popularności jest oczywisty: spośród 30 000 do tej pory odkrytych alg, spirulina jest najbardziej niezwykłą rośliną odżywczą, jaką kiedykolwiek poznali ludzie. Do dnia dzisiejszego nie znamy żadnego ziarna, owocu czy jakiejkolwiek innej rośliny, która była by bogatsza w naturalne substancję odżywcze. Ten niebiesko-zielony mikroskopijny wodorost jest skarbnicą mikroelementów, witamin, aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz innych rzadkich i cennych substancji odżywczych. Odkryto ich w spirulinie aż 2 075.
W 65% składa się z pełnowartościowego białka – zawiera aż 18 aminokwasów, w tym wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm nie może syntetyzować samodzielnie i muszą być dostarczane w pożywieniu. Są to: Izoleucyna (4,13%), Leucyna (5,8%) Lizyna (4%), Metionina (2,17%), Fenyloalanina (3,95%), Treonina (4,17%), Tryptofan (1,13%), Walina (6%). Niezwykle interesująco wygląda zawartość aminokwasów endogennych (nie niezbędnych), jednak w określonych warunkach wszystkie one mogą być niezbędne dla organizmu – dlatego znaczna ich część kwalifikuje się jako warunkowo niezbędne: Alanina (5,82%), Arginina (5,98%), Kwas Asparaginowy (6,34%), Cystyna (0,67%), Kwas Glutaminowy (8,94%), Glicyna (3,5%), Histydyna (1,08%), Prolina (2,97%), Seryna (4%), Tyrozyna (4,6%).
Zawiera chlorofil, który korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze - dla tego przez lekarzy nazywana jest „zieloną krwią”. Pomaga on w wydalaniu szkodliwych substancji i toksyn zgromadzonych we krwi takich jak ołów, rtęć, kadm, arsen, pestycydy. Chlorofil wiąże się z tymi związkami, neutralizuje je i pomaga w ich usuwaniu. Korzystnie wpływa na mikroflorę przewodu pokarmowego. Działa przeciwbakteryjnie co sprzyja przyspieszaniu gojenia się podrażnień i nadżerek w przewodzie pokarmowym. Chlorofil wspomaga regenerację uszkodzonych komórek wątroby. Inny barwnik to C-fikocyjanina (C-PC) - główna biliproteina pochodząca ze Spiruliny platensis. Jest bardzo ważnym składnikiem ze względu na jej różnorodne właściwości biologiczne i farmakologiczne. Pobudza produkcję komórek macierzystych w szpiku kostnym. Komórki te mogą później zostać przekształcone w czerwone lub białe krwinki. Fikocyjanina jest silnym antyoksydantem - zwiększa zdolność organizmu do neutralizacji wolnych rodników. Nadmiar wolnych rodników w organizmie osłabia odporność, przyspiesza starzenie i przyczynia się do rozwoju wielu przewlekłych chorób, m.in. nowotworów. W wielu badaniach naukowych udowodniono przeciwzapalne i przeciwrakowe działanie C-fikocyjaniny. Właśnie dla tego fikocyjanina - naturalny niebieski bioaktywny barwnik spiruliny - została zgodnie z wynikami japońskich badań sklasyfikowana jako środek pobudzający układ immunologiczny. Znajduje się prawie wyłącznie w tych niebieskozielonych algach. W spirulinie jej zawartość sięga aż do 7%.
Spirulina wyróżnia się niezwykle wysokim stężeniem bardzo rzadkiego kwasu gamma-linolenowego - ważnego składnika obecnego również w mleku matki, mającego istotne znaczenie dla prawidłowego rozwoju układu odpornościowego dziecka. Dla tego spirulina tego jest nazywana "mlekiem Matki Ziemi". Kwas gamma-linolenowy (GLA) jest bardzo ważnym kwasem tłuszczowym regulującym poziom cukru i cholesterolu we krwi, zapobiegającym nadciśnieniu i chorobom serca.
Spirulina zawiera również 10 razy więcej beta-karotenu (prowitaminy A) niż marchew, całą gamę witamin B grupy (B1,B2,B3,B6,B9,B12), witaminę E, C, kwas foliowy (bardzo potrzebny podczas ciąży), biotynę, łatwo przyswajalne makro- i mikroelementy: dużo żelaza, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, jod, mangan, miedź, selen i inne substancje odżywcze. Pod względem ilości składników odżywczych 1g spiruliny odpowiada 1kg warzyw.
Liczne badania naukowe dowodzą, że spirulina bardzo dobrze wzmacnia system odpornościowy. Badanie, przeprowadzone w Krajowym Centrum Badania Preparatów Naturalnych Uniwersytetu Missisipi wykazały, że spirulina wzmacnia odporność organizmu 40 razy skuteczniej niż popularna echinacea i 20 razy skuteczniej niż aloes. Pobudza ona do działania makrofagi - komórki układu immunologicznego, które "pożerają" atakujące nas bakterie czy wirusy - mówi prof. David Pasco z Zakładu Farmakologii Uniwersytetu Missisipi. Spirulina wspomaga również produkcję przeciwciał.
Badania, przeprowadzone w roku 2000 przez naukowców z Indii wykazały zdolność spiruliny do blokowania enzymu cyklooksygenazy-2 (COX-2). Enzym ten uczestniczy w procesach zapalnych, przyczyniając się do pojawienia się bólu, gorączki i obrzęków. Mechanizm działania aspiryny oraz niesteroidowych leków przeciwzapalnych (Ibuprofenu i innych) również jest oparty na blokowaniu tego enzymu.
Badania pokazały jeszcze inny mechanizm działania przeciwzapalnego i przeciwalergicznego spiruliny - poprzez obniżanie poziomu Interleukiny 4 (IL-4), która jest bezpośrednio i pośrednio zaangażowana w tworzenie ogniska zapalnego ze względu na pobudzanie monocytów i makrofagów oraz indukcję wydzielania cytokin prozapalnych. IL-4 silnie pobudza limfocyty B, stymuluje wytwarzanie przeciwciał Ig E, co zwiększa wydzielanie histaminy przez bazofile i eozynofile. Wobec tego spirulina hamuje wydzielanie histaminy, która przyczynia się do objawów alergicznych, takich jak katar, łzawienie, pokrzywka i obrzęki. Przy dłuższym stosowaniu spirulina zwiększa produkcję interferonu i aktywność komórek NK. Działanie przeciwwirusowe spiruliny obejmuje między innymi wirusy typu Herpes (opryszczka, półpasiec), wirusy grypy, jak również wirusy odry, świnki a nawet w pewnym stopniu HIV. W kwietniu 1996 roku naukowcy laboratorium Viral Pathogenesis, instytutu badan nad rakiem Dana-Faber i szkoły medyczne Harvardu, Bostonu, Massachusetts ogłosili trwające badania na temat: „wodny roztwór spiruliny powstrzymuje HIV-1". HIV-1 jest wirusem wywołującym AIDS. Małe dawki ekstraktu spiruliny redukują rozmnażanie się wirusów, wyższa koncentracja zatrzymuje całą jego reprodukcję. Co najważniejsze Spirulina nie wykazuje toksycznego oddziaływania na ludzki organizm, nawet w dużych dawkach.
Spirulina zwiększa odporność organizmu na niedotlenienie i promieniowanie radioaktywne.
W dawnym Związku Radzieckim wykorzystywano spirulinę w leczeniu dzieci - ofiar Czarnobyla. Narażonym na promieniowanie wyniszczające szpik kostny podawano pięciogramowe dawki dziennie. Spektakularne sukcesy terapeutyczne osiągnięto już po upływie 6 tygodni. Według badań rosyjskich naukowców bardzo pozytywne efekty osiągnięto w związku ze wzmocnieniem systemu immunologicznego, poprawą obrazu krwi oraz pobudzeniem gruczołów dokrewnych, przede wszystkim nadnerczy i tarczycy, poprzez wpływ na mechanizmy regulacyjne zachodzące w przysadce mózgowej. Dzieci nie leczone spiruliną pozostały w dalszym ciągu chore. Odnotowano również korzystny wpływ na mechanizmy naprawcze DNA. Stwierdzono, że spirulina nie tylko zwiększa regenerację uszkodzonej DNA, ale również zmniejsza uszkodzenia i bierze udział w naprawie syntezy DNA. Bazując na tym działaniu, spirulina jest zarejestrowana w Rosji jako „pożywienie zdrowotne”, używane przy leczeniu ludzi z chorobą popromienną. Również chińscy naukowcy odkryli stymulujące działanie spiruliny na budowę czerwonych krwinek i wspomaganie budowy białych krwinek, nawet gdy szpik kostny jest uszkodzony przez substancje toksyczne i promieniowanie. Zdolność spiruliny do ochrony i regeneracji DNA jest bardzo ważna w ochronie przeciwnowotworowej. Wiele rodzajów raka jest spowodowanych uszkodzeniem i zaburzeniem porządku kodu DNA, co powoduje niekontrolowany wzrost zmienionych komórek. Biochemicy zdefiniowali i poznali system specjalnych enzymów, które reperują DNA, aby zachować komórki niezmienne i zdrowe. Przy niskiej aktywności tych enzymów spowodowanej przez substancje toksyczne i wolne rodniki, częściej mogą powstać nie naprawiane błędy w DNA zwiększające możliwości rozwoju raka. Badania naukowe obserwujące palaczy papierosów oraz przypadki raka u zwierząt dowodzą zahamowanie rozwoju wielu form nowotworów przy spożyciu spiruliny. Wiele badań wykazało przeciwnowotworową efektywność poszczególnych składników zawartych w spirulinie: C-fikocyjaniny, spirulanu wapnia (Ca-SP) oraz beta-karotenu na różne rodzaje nowotworów (raka nabłonka, wątroby, włókniako-mięsaka, czerniaka, białaczki itd.). Związki te były efektywne w blokowaniu powstawania, proliferacji i inwazji komórek nowotworowych.
Spirulina jest nazywana "prohormonem trzustki", ponieważ reguluje funkcję trzustki. Stymuluje produkcję insuliny, obniżając poziom cukru we krwi, oraz poprawia wydzielanie enzymów trawiennych, co korzystnie wpływa na trawienie pokarmów i wykorzystywania z nich składników odżywczych. Udowodniono, że spirulina przeciwdziała cukrzycy, a u osób chorych na cukrzycę powoduje zmniejszenie objawów i powikłań choroby, jak również zmniejszenie dawek insuliny. Uczeni japońscy przedstawili fakty, iż u osób chorych na cukrzycę w ciężkiej formie, po podawaniu preparatu przez 8 tygodni, poziom cukru obniżył się do poziomu form lekkich. W Japonii wiele osób używa spiruliny, i ok. 45% stosuje ją w celu leczenia różnych schorzeń, a 25% leczy w ten sposób cukrzycę. Cukrzyca i układ sercowo-naczyniowy są mocno ze sobą powiązane. Nic dziwnego, że spirulina może pomagać osobom z cukrzycą i chorobami układu krążenia poprzez kształtowanie lepszych profili lipidowych, kontrolę nadciśnienia i zwiększanie elastyczności naczyń krwionośnych. Wyniki badania z 2001r. wykazały, że u diabetyków przyjmujących 2g spiruliny dziennie wystąpiła poprawa poziomu hemoglobiny glikozylowanej i profilu lipidowego. Liczne badania, przeprowadzone w ostatnich dekadach wykazały, że po zastosowaniu spiruliny u pacjentów obniżył się poziom trójglicerydów i cholesterolu całkowitego w osoczu, poprawił się stosunek LDL i HDL.
W badaniu przeprowadzonym na zwierzętach spirulina zapobiegała nadciśnieniu i zwężaniu naczyń krwionośnych u szczurów karmionych pokarmami z dużą ilością fruktozy. U szczurów o takiej samej diecie, ale bez dodatku spiruliny wystąpiły negatywne reakcje. Liczne badania wykazały, że spiruluna jest bardzo skuteczna w profilaktyce miażdżycy i jej komplikacji - zawałów i udarów. Efekty te są związane z działaniem całej gamy antyoksydantów, zawartych w tej cennej aldze, w szczególności z silnym antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym działaniem C-fikocyjaniny. W 2005 roku opublikowane badania wykazały, że C-fikocyjanina zawarta w spirulinie skutecznie zmniejsza agregację płytek krwi, co jest istotne w profilaktyce zakrzepicy i zatorów. W 2004 roku w Japonii przeprowadzone badania wykazały, że spirulan sodu skutecznie zmniejsza rozrost komórek mięśni gładkich warstwy środkowej tętnicy, a tym samym narastanie blaszki miażdżycowej. Coraz częściej występujące stłuszczenie wątroby jest ściśle związane z zespołem metabolicznym i poważnie zwiększa ryzyko zgonu w wyniku chorób układu sercowo-naczyniowego. Badania na zwierzętach sugerują, że spirulina chroni wątrobę ze względu na swoje silne właściwości antyoksydacyjne, zwiększenie syntezowania tlenku azotu z argininy wchodzącej w skład spiruliny oraz zawartość metioniny, niezbędnego aminokwasu który wpływa na odbudowę komórek wątroby po chorobach takich jak zapalenie wątroby czy żółtaczka. W Japonii badano wpływ spiruliny na wczesne stadia uszkodzeń spowodowanych przez alkohol i w chronicznych stanach zapalnych wątroby. W okresie 2-6 tygodni zażywania spiruliny obserwowano normalizację aktywności wątroby z wyraźnymi efektami regeneracji. Badania wykazały, że spirulina ma następujący wpływ na wątrobę: zapobiega nagromadzeniu się trójglicerydów w wątrobie, zmniejsza stany zapalne, chroni wątrobę przed uszkodzeniami wywołanymi przez metale ciężkie np. ołów i rtęć. Spirulina chroni również mózg przed stresem oksydacyjnym i z tym związaną utratą neuronów produkujących dopaminę, zapobiegając chorobom neurodegeneracyjnym tj. Parkinson i Alzheimer. Fikocyjanina zawarta w spirulinie może zablokować oksydazę NADPH, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób mózgu związanych z wiekiem.
Obecnie wzrasta zachorowalność na zwyrodnienie plamki żółtej. Jest to uszkodzenie plamki żółtej (miejsca centralnego w siatkówce oka, odpowiadającego za ostrość widzenia), które zwykle pojawia się w starszym wieku, chociaż w ostatnim czasie diagnozuje się u coraz to młodszych pacjentów. Choroba ta jest główną przyczyną utraty wzroku. Przyczyną degeneracji i utraty ostrości widzenia może być niedobór jednego z dwóch podstawowych barwników znajdujących się w plamce żółtej, jakimi są luteina i zeaksantyna. Innymi czynnikami ryzyka są: schorzenia układu sercowo-naczyniowego (np. nadciśnienie tętnicze), cukrzyca, palenie papierosów, wieloletnie narażenie na intensywne światło (np. podczas pracy na świeżym powietrzu) oraz niedobór przeciwutleniaczy. Spirulina dostarcza dużą dawkę zeaksantyny, beta-karotenu, wit. A, C, E, selenu, cynku - składników niezbędnych dla plamki żółtej. Ponad to, jak już było opisane wcześniej, reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając chorobom, mającym wpływ na zmiany w plamce żółtej.
Spirulina jest więc bardzo potrzebna zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych, a w szczególności dla kobiet w ciąży oraz planujących ciążę, ponieważ doskonale przygotowuje organizm kobiety do tak ważnej misji i zapewnia prawidłowy rozwój płodu oraz dalszy prawidłowy rozwój i wzrost dziecka. Dzięki swojemu bogatemu składowi i właściwościom odżywczym jest doskonałym uzupełnieniem diety dla wegetarian i wegan, wzmacnia organizm przy stosowaniu różnych diet odchudzających, doskonała dla osób niedożywionych, starszych, po przebytych chorobach i operacjach jako czynnik regenerujący. Pomaga również regulować równowagę kwasowo-zasadową - odkwasza organizm, ponieważ ma odczyn zasadowy. Normalizuje masę ciała, przyspieszając rozpad tłuszczu, hamuje procesy starzenia. Znajduje zastosowanie w kosmetyce. Jest znakomicie przyswajana przez tkanki ludzkie, ponieważ skład chemiczny plazmy spiruliny podobny jest do składu plazmy człowieka. W formie maseczki działa regenerująco, ujędrniająco i odmładzająco na skórę. Składniki spiruliny przyspieszają rozpad tłuszczu, co jest wykorzystywane przez producentów preparatów antycelulitowych.
Działanie:
• wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo,
• zapobiega chorobom nowotworowym.
• obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów,
• reguluje poziom cukru we krwi, stymuluje wydzielanie insuliny,
• reguluje funkcje gruczołów dokrewnych: przysadki, tarczycy, nadnerczy, trzustki,
• reguluje przemianę materii,
• korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze w szpiku kostnym, wzmacnia krew, zapobiega anemii,
• odkwasza organizm,
• wyprowadza z jelit toksyny, metale ciężkie i produkty metabolizmu,
• chroni wątrobę, zapobiega stłuszczeniu uszkodzeniu,
• odżywia i wzmacnia mikroflorę jelitową,
• odmładza, ujędrnia i regeneruje skórę,
• wzmacnia i regeneruje organizm,
• zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój płodu oraz dziecka, ponieważ dostarcza wszystkie niezbędne organizmowi naturalne substancje odżywcze,
• chroni od szkodliwego wpływu promieniowania radioaktywnego,
Stosowanie
• słaba odporność, infekcje wirusowe,
• profilaktyka nowotworów,
• przy chemio i radio terapii,
• profilaktyka miażdżycy, zawałów, udarów, wylewów,
• profilaktyka i wspomaganie leczenia cukrzycy,
• profilaktyka anemii,
• przewlekłe stany zapalne oczu, daleko i krótkowzroczność, zmiany plamki żółtej,
• stany zapalne jelit i dróg żółciowych,
• dysbakterioza,
• profilaktyka chorób neurodegeneracyjnych (Parkinsona i Alzheimera),
• w celu oczyszczenia organizmu,
• do normalizacji masy ciała przy niedożywieniu i w kuracjach odchudzających,
• osłabienie po przebytych operacjach i chorobach (rekonwalescenci),
• ciąża, karmienie piersią,
• przy wszelkich chorobach skóry,
Przeciwwskazania
• niewydolność nerek (zawiera dużo białka) – konieczna konsultacja z lekarzem prowadzącym
• owrzodzenie żołądka i dwunastnicy (zawiera dużo błonnika).
Piśmiennictwo
Kulshreshtha A, Zacharia AJ, Jarouliya U, Bhadauriya P, Prasad GB, Bisen PS. Spirulina in health care management. Curr Pharm Biotechnol. 2008;9:400–405. Gershwin ME, Belay A, editors. Spirulina in human nutrition and health. Boca Raton: CRC Press; 2008.
A. Belay, The potential application of Spirulina (Arthrospira) as a nutritional and therapeutic supplement in Health management.Journal of the American Nutraceutical Association, vol. 5, pp. 27–48, 2002.
Khan Z, Bhadouria P, Bisen PS. Nutritional and therapeutic potential of Spirulina. Curr Pharm Biotechnol. 2005;6:373–379.
J. C. Dillon, A. P. Phuc, and J. P. Dubacq, Nutritional value of the alga Spirulina. World Review of Nutrition and Dietetics, vol. 77, pp. 32–46, 1995.
Blinkova LP, Gorobets OB, Baturo AP. Biological activity of Spirulina. Zh Mikrobiol Epidemiol Immunobiol. 2001;(2): 114-118.
Karkos PD, Leong SC, Karkos CD, Sivaji N, Assimakopoulos DA. Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications. Evid Based Complement Alternat Med. 2008:1–4. eCAM.
Selmi C, et al. The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens. Cell Mol Immunol. 2011.
Saha SK, et al. Effect of hexane extract of spirulina in the removal of arsenic from isolated liver tissues of rat. Mymensingh Med J. 2005.
Paniagua-Castro N, et al. Spirulina (Arthrospira) protects against cadmium-induced teratogenic damage in mice. J Med Food. 2011.
Romay C, Armesto J, Remirez D, González R, Ledon N, García I. Antioxidant and anti-inflammatory properties of C-phycocyanin from blue-green algae. Inflamm Res. 1998;47:36–41.
Balachandran P, et al. Toll-like receptor 2-dependent activation of monocytes by Spirulina polysaccharide and its immune enhancing action in mice. Int Immunopharmacol. 2006.
Ku CS, et al. Edible blue-green algae reduce the production of pro-inflammatory cytokines by inhibiting NF-κB pathway in macrophages and splenocytes. Biochim Biophys Acta. 2013.
Nishanth RP, et al. C-Phycocyanin inhibits MDR1 through reactive oxygen species and cyclooxygenase-2 mediated pathways in human hepatocellular carcinoma cell line. Eur J Pharmacol. 2010.
Reddy CM, Bhat VB, Kiranmai G, Reddy MN, Reddanna P, Madyastha KM. Selective inhibition of cyclooxygenase-2 by C-phocyanin, a biliprotein from Spirulina platensis. Biochem Ciophys Res Commun. 2000;277(3):599-603.
Mao TK, Van De Water J, Gershwin ME. Effect of spirulina on the secretion of cytokines from peripheral blood mononuclear cells. J Medicinal Food. 2000;3(3):135-139.
T. K. Mao, J. van de Water, and M. E. Gershwin, Effects of a Spirulina-based dietary supplement on cytokine production from allergic rhinitis patients. Journal of Medicinal Food, vol. 8, no. 1, pp. 27–30, 2005.
H.-N. Yang, E.-H. Lee, and H.-M. Kim, Spirulina platensis inhibits anaphaylactic reaction. Life Sciences, vol. 61, no. 13, pp. 1237–1244, 1997.
H.-M. Kim, E.-H. Lee, H.-H. Cho, and Y.-H. Moon. Inhibitory effect of mast cell-mediated immediate-type allergic reactions in rats by Spirulina. Biochemical Pharmacology, vol. 55, no. 7, pp. 1071–1076, 1998.
Cingi, C.; Conk-Dalay, M.; Cakli, H.; Bal, C. (2008). The effects of Spirulina on allergic rhinitis. European Archives of Oto-Rhino-Larynology 265 (10): 1219–1223
K. Ishii, T. Katoch, Y. Okuwaki, and O. Hayashi. Influence of dietary Spirulina platensis on IgA level in human saliva, Journal of Kagawa Nutrition University, vol. 30, pp. 27–33, 1999.
T. Hirahashi, M. Matsumoto, K. Hazeki, Y. Saeki, M. Ui, and T. Seya, Activation of the human innate immune system by Spirulina: augmentation of interferon production and NK cytotoxicity by oral administration of hot water extract of Spirulina platensis. International Immunopharmacology, vol. 2, no. 4, pp. 423–434, 2002.
K. Hayashi, T. Hayashi, M. Maedaa, and I. Kojima. Calcium spirulan, an inhibitor of envelope virus replication, from a blue-green alga Spirulina platensis. Journal of Natural Products, vol. 59, pp. 83–7, 1996.
S. Ayehunie, A. Belay, T. W. Baba, and R. M. Ruprecht. Inhibition of HIV-1 replication by an aqueous extract of Spirulina platensis (Arthrospira platensis). Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes and Human Retrovirology, vol. 18, no. 1, pp. 7–12, 1998.
Li B, Zhang X, Gao M, Chu X. Effects of CD59 on antitumoral activities of phycocyanin from Spirulina platensis. Biomed Pharmacother. 2005 Dec;59(10):551-60. Epub 2005 Oct 25.
Li B, Gao MH, Zhang XC, Chu XM. Molecular immune mechanism of C-phycocyanin from Spirulina platensis induces apoptosis in HeLa cells in vitro. Biotechnol Appl Biochem. 2006 Mar;43(Pt 3):155-64.
Roy KR, Arunasree KM, Reddy NP, Dheeraj B, Reddy GV, Reddanna P. Alteration of mitochondrial membrane potential by Spirulina platensis C-phycocyanin induces apoptosis in the doxorubicinresistant human hepatocellular-carcinoma cell line HepG2. Biotechnol Appl Biochem. 2007 Jul;47(Pt 3):159-67.
Ruan, J.S., Long, C.S. & Guo, B.J. Spirulina prevented damage induced by radiation. 1988. J. Genetics, 10: 27–30.
Mishima T, Murata J, Toyoshima M, Fujii H, Nakajima M, Hayashi T, Kato T, Saiki I. Inhibition of tumor invasion and metastasis by calcium spirulan (Ca-SP), a novel sulfated polysaccharide derived from a blue-green alga, Spirulina platensis. Research Institute for Wakan-Yaku, Toyama Medical and Pharmaceutical University, Japan. Clin Exp Metastasis. 1998 Aug;16(6):541-50
Chamorro-Cevallos G, Garduno-Siciliano L, Barron BL, Madrigal-Bujaidar E, Cruz-Vega DE, Pages N. Chemoprotective effect of Spirulina (Arthrospira) against cyclophosphamide-induced mutagenicity in mice. Food Chem Toxicol. 2008;46(2):567-74.
Kamalpreet K, Rajbir S, Kiran G. Effect of supplementation of Spirulina on blood glucose and lipid profile of the non-insulin dependent diabetic male subjects. J Dairying, Foods and Home Sci. 2008;27:3–4.
Muthuraman P, Senthilkumar R, Srikumar K. Alterations in beta-islets of Langerhans in alloxan-induced diabetic rats by Spirulina platensis. J Enzyme Inhib Med Chem. 2009.
Parikh P, Mani U, Iyer U. Role of Spirulina in the Control of Glycemia and Lipidemia in Type 2 Diabetes Mellitus. J Med Food. 2001.
U. V. Mani, S. Desai, and U. Iyer. Studies on the long-term effect of Spirulina supplementation on serum lipid profile and glycated proteins in NIDDM patients. Journal of Nutraceuticals, Functional and Medical Foods, vol. 2, no. 3, pp. 25–32, 2000.
N. Nakaya, Y. Homa, and Y. Goto. Cholesterol lowering effect of Spirulina. Atherosclerosis, vol. 37, pp. 1329–1337, 1988.
A. Ramamoorthy and S. Premakumari. Effect of supplementation of Spirulina on hypercholesterolemic patients. Journal of Food Science and Technology, vol. 33, no. 2, pp. 124–128, 1996.
Nagaoka S, et al. A novel protein C-phycocyanin plays a crucial role in the hypocholesterolemic action of Spirulina platensis concentrate in rats. l. J Nutr. 2005. Samuels R, Mani UV, Iyer UM, Nayak US. Hypocholesterolemic effect of Spirulina in patients with hyperlipidemic nephrotic syndrome. J Med Food. 2002;5:91–96.
Kaji T, et al. Sodium spirulan as a potent inhibitor of arterial smooth muscle cell proliferation in vitro. Life Sci. 2004.
Hsiao G, et al. C-phycocyanin, a very potent and novel platelet aggregation inhibitor from Spirulina platensis. J Agric Food Chem. 2005.
Khan M, et al. C-phycocyanin ameliorates doxorubicin-induced oxidative stress and apoptosis in adult rat cardiomyocytes. J Cardiovasc Pharmacol. 2006.
Thaakur S, Sravanthi R. Neuroprotective effect of Spirulina in cerebral ischemia-reperfusion injury in rats. J Neural Transm. 2010.
Hwang JH, et al. Spirulina prevents memory dysfunction, reduces oxidative stress damage and augments antioxidant activity in senescence-accelerated mice. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2011.
Chen JC, et al. Spirulina and C-phycocyanin reduce cytotoxicity and inflammation-related genes expression of microglial cells. Nutr Neurosci. 2012.
ALSUntangled Group (March 2011). "ALS Untangled No. 9: Blue-green algae (Spirulina) as a treatment for ALS". (Amyotroph Lateral Sclerosis) 12 (2): 153–5.
Pabon MM, et al. A Spirulina-Enhanced Diet Provides Neuroprotection in an α-Synuclein Model of Parkinson's Disease. PLoS One. 2012.
Lu HK, Hsieh CC, Hsu JJ, Yang YK, Chou HN. Preventive effects of Spirulina platensis on skeletal muscle damage under exercise-induced oxidative stress. Eur J Appl Physiol. 2006;98:220–226.
Viswanadha VP, Sivan S, Rajendra Shenoi R. Protective effect of Spirulina against 4-nitroquinoline-1-oxide induced toxicity. Mol Biol Rep. 2011.
G. Manoj, L.V. Venkataraman, L. Srinivas i in: Antioxidant properties of Spirulina (Spirulina platensis). Seshadri and Bai. Spirulina. MCRC 1992, p. 48-154.
Deng R, Chow TJ. Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae Spirulina. Cardiovasc Ther. 2010 Aug;28(4):e33-45.
Khan M, Shobha JC, Mohan IK, Rao Naidu MU, Prayag A, Kutala VK. Spirulina attenuates cyclosporine-induced nephrotoxicity in rats. J Appl Toxicol. 2006;26(5):444-51.
Yu B, et al. Spirulina is an effective dietary source of zeaxanthin to humans. Br J Nutr. 2012.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
joanna_i_bohdan
DOM ADOPCYJNY
Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 829
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Warszawa Płeć:
|
Wysłany: Czw 23:43, 28 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Dorota, ty jej tak kapsulki serwujesz czy w proszku? Ile dziennie? Po przeczytaniu zastanawiam sie, czy sama nie zaczac tego zrec garsciami
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dorota
Dołączył: 22 Maj 2013
Posty: 95
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Laski k/Warszawy Płeć:
|
Wysłany: Czw 23:51, 28 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Te algi są sprowadzane z Holandii, z prywatnej hodowli. Do Polski są importowane w postaci żelu (glutów takich ). Opakowania 1 - lub 5-cio litrowe. Dawaka dzienna dla goldena, to zachowaczo 20 ml dziennie, leczniczo nawet 40 ml. Człowiek (nie ma oficjalnej suplementacji dla ludzia, ale ludzie piją ) to ok 30 - 50 ml dziennie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pasiasta Alicja
GRUPA ORGANIZACYJNA
Dołączył: 13 Gru 2007
Posty: 3019
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Bielsko-Biała Płeć:
|
Wysłany: Pią 7:32, 29 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Wychodzi na to, że ja to jak najbardziej powinnam zażywać spirulinę. A co do Daisy, to się zastanawiam, bo wg tej informacji spirulina pobudza pracę trzustki, a Daisy ma ją już pobudzoną aż za bardzo.
Ktoś mądry musiałby mi coś podpowiedzieć.
Ostatnio zmieniony przez Pasiasta Alicja dnia Pią 7:33, 29 Maj 2015, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Joanna i Bizia
DOM ADOPCYJNY
Dołączył: 05 Mar 2013
Posty: 1143
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Warszawa Płeć:
|
Wysłany: Pią 10:02, 29 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Dorota, a pokażesz jakie to algi? Na allegro jest tego bardzo dużo.
Ostatnio zmieniony przez Joanna i Bizia dnia Pią 10:16, 29 Maj 2015, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agata_Emi_Lili
FUNDACJA AUREA
Dołączył: 26 Wrz 2007
Posty: 13132
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Warszawa Płeć:
|
Wysłany: Pią 11:19, 29 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
10 l alg wybiera się z nami na zjazd
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dortomkowa Rodzinka
DOM ADOPCYJNY
Dołączył: 10 Kwi 2012
Posty: 579
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Gliwice Płeć:
|
Wysłany: Pią 11:32, 29 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
A dla tych, którzy nie dotrą ????
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agata_Emi_Lili
FUNDACJA AUREA
Dołączył: 26 Wrz 2007
Posty: 13132
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Warszawa Płeć:
|
Wysłany: Pią 11:36, 29 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Dortomkowa Rodzinka napisał: | A dla tych, którzy nie dotrą ???? |
Jeśli coś zostanie, to będą mogli kupić a jak nie, to Dorotka musi ściągnąć z Holandii większą partię coś czuję
|
|
Powrót do góry |
|
|
Emilkowa
GRUPA ORGANIZACYJNA
Dołączył: 09 Maj 2012
Posty: 333
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Wrocław Płeć:
|
Wysłany: Pią 11:45, 29 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
To jak Dorotka będzie zamawiać kolejną partię to niech koniecznie da znać A tak z ciekawości ile kosztuje opakowanie 5cio litrowe ?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dorota
Dołączył: 22 Maj 2013
Posty: 95
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Laski k/Warszawy Płeć:
|
Wysłany: Nie 21:21, 31 Maj 2015 Temat postu: |
|
|
Hej, przepraszam, ale byłam cały weekend w buszu, bez netu. Ale juz na posterunku znów. Opakowanie 5 l kosztuje 400 pln. Wszystkie algi z ostatniej dostawy będą dostepne na Zjeździe. Następnej partii spodzieamy się w II polowie czerwca.
Co do pytania o algi na allegro... trudno mi cokolwiek powiedzieć. Nie wiem co ludzie sprzedają, wiem, co sprzedajemy my i skąd. A żywym eksponatem i dowodem na jakość i skuteczność będzie na Zjeździe moje 15 letnie Asisko
|
|
Powrót do góry |
|
|
Joanna i Bizia
DOM ADOPCYJNY
Dołączył: 05 Mar 2013
Posty: 1143
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Warszawa Płeć:
|
Wysłany: Pon 11:31, 01 Cze 2015 Temat postu: |
|
|
A jak się je dawkuje? Na ile wystarczy 5 litrów?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agata_Emi_Lili
FUNDACJA AUREA
Dołączył: 26 Wrz 2007
Posty: 13132
Przeczytał: 2 tematy
Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Warszawa Płeć:
|
Wysłany: Pon 11:35, 01 Cze 2015 Temat postu: |
|
|
Dorota napisał: | Dawka dzienna dla goldena, to zachowaczo 20 ml dziennie, leczniczo nawet 40 ml. Człowiek (nie ma oficjalnej suplementacji dla ludzia, ale ludzie piją ) to ok 30 - 50 ml dziennie. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Joanna i Bizia
DOM ADOPCYJNY
Dołączył: 05 Mar 2013
Posty: 1143
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Warszawa Płeć:
|
Wysłany: Pon 11:55, 01 Cze 2015 Temat postu: |
|
|
Dzięki, bo nie doczytałam. Zastanawiam się czy można bez problemu suplementować, jak moje futra jedzą karmę.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dorota
Dołączył: 22 Maj 2013
Posty: 95
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/2 Skąd: Laski k/Warszawy Płeć:
|
Wysłany: Pon 14:55, 01 Cze 2015 Temat postu: |
|
|
Można, Większość zwierząt (psów, kotów) je karmę.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agnieszka i Edi
DOM ADOPCYJNY
Dołączył: 24 Lip 2012
Posty: 711
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/2 Skąd: Karpacz Płeć:
|
Wysłany: Sob 20:32, 13 Cze 2015 Temat postu: |
|
|
Joanna i Bizia napisał: | Dzięki, bo nie doczytałam. Zastanawiam się czy można bez problemu suplementować, jak moje futra jedzą karmę. |
Przy suchych karmach jeszcze bardziej ponieważ w większości są dodawane sztuczne witaminy,których psy i tak nie przyswajają w takiej ilości jak naturalne.
Edkowi mieszałam zawsze do suchej karmy spirulinę.W tej chwili je tylko naturalne jedzenie,które sam wybrał.Na wiosnę zbuntował się i wypiął na suchą karmę
Teraz wszystko je na surowo poza węglowodanami i też dodaję między innymi spirulinę.Odkąd zaczęłam dosypywać mu algi do jedzenia to zauważyłam,że dostał większej energii .
Dziękuję Dorotko,że wyciągnęłaś temat alg,a takich cudów natury jest cała masa i warto z nich korzystać z korzyścią dla naszych psiaków.
Ja jeszcze polecam ziemię okrzemkową
Ziemia Okrzemkowa FSF jest odpowiedzią na nietoksyczną i bezpieczną dla środowiska eliminację pasożytów, pcheł, kleszczy, pluskiew domowych, wszy, mrówek, mszyc, i innych szkodników. Ziemia Okrzemkowa bezpiecznie eliminuje owady i pasożyty poprzez fizyczne (nie chemiczne) niszczenie ich organizmów. Dlatego jest tak nieszkodliwa i bezpieczna dla ludzi, roślin oraz zwierząt domowych i hodowlanych. Mikroskopijne, twarde i ostre cylindryczne skorupki FSF niszczą chitynowe powłoki owadów i absorbują wodę powodując niszczenie i usychanie owadów oraz pasożytów.
Ziemia Okrzemkowa FSF na pasożyty u zwierząt, czyli:
Eliminacja pasożytów przebywających w organizmach zwierząt
Detoksykacja i oczyszczanie jelit, eliminacja bakterii, grzybów, pleśni, pierwotniaków, wirusów, endotoksyn, pestycydów i pozostałości po lekarstwach, oczyszczanie jelit z zalegających wydzielin i stwardniałej materii
Poprawa kondycji zwierząt. Inne zalety Ziemi Okrzemkowej FSF poza usunięciem pasożytów to:
lepsze przyswajanie podawanego pożywienia i likwidowanie biegunki dzięki czystym jelitom,
polepszony stan sierści, większa energia do życia, lepsze samopoczucie Twojego pupila dzięki częściowej transformacji przyjmowanej Ziemi Okrzemkowej FSF w żołądku do biologicznie czynnego kwasu ortokrzemowego.
Podobnie jak u ludzi, biologicznie czynny krzem wzmacnia układ mięśniowo-naczyniowy zwierząt, pomaga w leczeniu osteoporozy, zmniejsza alergie, zmniejsza zapadalność na choroby górnych dróg oddechowych, mniejsza skłonność do zaparć, polepsza gojenie ran.
Dzienna dawka przyjmowanej Ziemi Okrzemkowej FSF zależy od zwierzęcia i jego wagi. Również podobnie jak u ludzi należy zacząć od dawki mniejszej i powoli zwiększać podawaną porcję do wielkości jak poniżej:
Rekomendowane dzienne porcje Ziemi Okrzemkowej FSF dla zwierząt
Ziemia Okrzemkowa
Kociaki – ½ łyżeczki od herbaty
Koty – 1 łyżeczka od herbaty
Szczeniaki – od ½ do 1 łyżeczki od herbaty
Psy o wadze poniżej 16 kg - 1 łyżeczka od herbaty
Psy o wadze między 16 a 45 kg - 1 łyżka stołowa
Psy o wadze powyżej 45 kg - 2 łyżki stołowe
Agnieszka i Eduś.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|